Det gamle kobbernettet som fra 1920 tallet har blitt brukt som telefonlinjer, og i senere tid til DSL-nettverket, er i dag i ferd med å bli faset ut. De gamle kobberkablene erstattes gradvis med nye og moderne fiberkabler som har kapasitet til å overføre data med lysets hastighet. Dette er en prosess som allerede har vært i gang i mange år, men det er fortsatt ikke alle steder i landet der fiberbredbånd er tilgjengelig.
Denne artikkelen gir informasjon om utbyggingen av fiberbredbånd i Norge, og hvilke ulike bredbåndleverandører som er tilgjengelige.
Har du tilgang til fiber?
Fibermarkedet i Norge domineres for øyeblikket av fem store leverandører som leverer landsdekkende fiberbredbånd. Disse er Telia, Telenor, AltiBox, GlobalConnect, og NextGenTel. I tllegg finnes det et stort antall lokale og underleverandører forskjellige steder i landet. Disse underleverandørene bruker også den eksisterende infrastrukturen til de større selskapene, og bidrar til raskere lokal utbygging og større konkurranse i markedet.
I mange tilfeller hender det at de store landsdekkende leverandørene ikke kan tilby bredbånd i området ditt, men det kan fortsatt godt hende at bredbånd er tilgjengelig gjennom en av de lokale leverandørene i området ditt.
Ikke tilgjengelig enda? Vis interessen i nabolaget ditt
Bredbåndsleverandører er profittorienterte bedrifter, og det eer derfor naturlig at de prioriterer de områdene der det er størst interesse for tjenestene deres. Dersom det i nabolaget ditt finnes mange potensielle kunder som ønsker bredbånd fra en leverandør vil det fort bli mer interessant for bredbåndsleverandøren å bygge ut tjenestene sine i det området.
Du kan derfor i mange tilfeller gjøre nabolaget ditt til en prioritet for bredbåndsutbygging ved å dokumentere interessen for tjenestene i området ditt. Det går an å dokumentere interessen for bredbåndsleverandøren for eksempel ved hjelp av en underskriftskampanje.
Nasjonale og lokale leverandører av bredbånd
Det finnes et stort antall bredbåndsleverandører i Norge. Under finner du en liste av leverandører per i dag. Husk at dette er en liste som er i stadig forandring. For å alltid ha tilgang til det mest oppdaterte tilbudet der du bor
- Altifiber
- Modum Kabel TV
- Varanger Bynett
- Strøyma
- Verdal Kabel TV
- Sognenett
- Ren Røros Digital
- Istad Fiber
- Sodvin Fiber
- Kvinnherad Breiband
- Hammerfest Energi Bredbånd
- Vitnett
- H-nett Bredbånd
- Monsternett
- Trollfjord Bredbånd
- Via Bredbånd
- Rauma Energi Bredbånd
- Finnås Kraftlag Bredbånd
- Hålogaland Kraft Bredbånd
- Tinn energi Bredbånd
- Fitjar Kraftlag Breiband
- Vesterålskraft Bredbånd
- Notodden Energi Bredbånd
- BKK Breiband
- Lofotkraft Bredbånd
- Klepp Energi Bredbånd
- SuCom
- Årdalsnett
- Lysglimt
- Net2You
- Telefiber
- Senjanett
- Luostejok Kraftlag Fiber
- Scan-Net
- Bykle Breiband
- Hesbynett
- Starlink
- Nokab
- Kvamnet
- Hardangernett
- Sund Bredbånd
- Bruse
- NEAS Bredbånd
- Signal Bredbånd
- Jæren Kabelnett
- Sandefjord Bredbånd
- Alta Kraftlag Fiber
- Radiolink Telemark
- Allente Bredbånd
- GP Dataservice
- 3net
- Kragerø Bredbånd
- Numedal Fiber
- Midt IT
- InfraNord
- Haugaland Kraft Fiber
- Nordvest Fiber
- NKnett
- Tussa Bredbånd
- Tveco.net
- Svorka Bredbånd
- NTE Bredbånd
- Vev Romerike Bredbånd
- GlobalConnect
- Lyse Fiber
- Bitpro Bredbånd
- Bofiber
- Nettstar
- Tafjord Bredbånd
- OBOS OpenNet
- Enivest
- Bergen Fiber
- Viken Fiber
- Brdy
- Altibox Bredbånd
- NextGenTel Bredbånd
- Lynet Internett
- Eidsiva Bredbånd
- HomeNet
- Telenor Bredbånd
- Telia Bredbånd
Alternativer til fiber
I store deler av landet finnes det nå tilgang til fiberbredbånd, men det finnes fortsatt nabolag der utviklingen ikke har nådd enda og der fiber derfor fortsatt ikke er tilgjengelig. For de som befinner seg på slike steder er det greit å vite at det fortsatt finnes alternative muligheter for raskt internett.
WAN bredbånd
For de som har fiberlinjer i nærheten, men der man fortsatt ikke er nær nok til å ha muligheten til å koble seg til fibernettet finnes det noen ganger leverandører som leverer høyhastighets-bredbånd over et Wide Area Network, eller WAN-nettverk.
WAN-nettverk består av kraftige sendere som er kobket til fibernettet. Antennene videresender signalene fra fibernettet slik at sluttbrukeren kan nyte hastigheter som er nesten på linje med fiber. En ulempe med WAN nettverk er at datatraffikken er litt mindre stabil enn fiber, dette gjelder særlig når det er dårlig vær.
Bredbånd over mobilnettet
Norge er i verdenstoppen når det gjelder utbygging av mobilnett. Både hastigheten og stabiliteten som leveres av den nyeste generasjonen av mobilnett er såpass god at mobilt internett nå er en seriøs konkurrent for fiberbredbånd. Mobilt bredbånd blir stadig billigere, og har den fordelen at det er mer fleksibelt. For eksempel kan du ta med deg det mobil bredbåndet ditt i bilen eller på hytta når du skal på tur. Mobilt internett passer særlig godt for brukere som ikke er avhengige av de lynraske hastighetene til fibernettet, og som kanskje ikke er storforbrukere av datatraffikk.
Satellittbredbånd
Satellittbredbånd har lenge vært et dyrt alternativ som kun har vært aktuelt for de som bor i strøk der det er umulig å få tilgang på andre typer bredbånd. Typiske eksempler på steder der satellittbredbånd er kanskje hytter som ligger i områder med dårlig mobildekning eller ombord i båter som ferdes på åpent hav utenfor rekkevidden til det landbaserte mobilnettet.
I det siste har dette begynt å forandre seg. Elon Musk sitt Starlink prosjekt er et prosjekt som er i ferd med å forandre markedet for satelittbasert internett. Starlink har vært tilgjengelig i deler av landet siden August 2022. Prisen på Starlink sine tjenester ligger foreløpig på rundt det dobbelte av en vanlig bredbåndstilkobling, men til gjengjeld slipper du å være i nærheten av en fiberlinje eller en antenne for å ha tilgang til høyhastighets internett. Hastighetene på Starlink sine tilkoblinger ligger foreløpig på maksimum 220 Mbps for nedlasting og opptil 25 Mbps for opplasting.
Noen må grave fiberkabel selv før de kan få fiberbredbånd
I de tilfellene der bredbåndsleverandøren ikke kan strekke kabel via luftstrekk må fiberkabelen graves ned. Dette er det tomtens eier som har ansvaret for å gjøre, og den jobben må ferdiggjøres før det er mulig for bredbåndsleverandøren å komme inn og installere fiber på eiendommen.
Vanligvis vil tomteeier ha to uker på seg til å gjøre ferdig gravearbeidet før datoen installasjonen skjer. Rør som skal graves ned, og instruksjoner for hvordan arbeidet skal utføres vil vanligvis mottas av tomteeieren rundt to uker før den fastsatte installasjonsdatoen.
Lett å sjekke hvilke typer fiberbredbånd du kan få
Det å sjekke hvilke fiberbredbåndsløsninger og andre bredbåndsløsninger som er tilgjengelige for deg kan gjøres på den tungvinte måten, ved å sjekke alle leverandørene selv, eller på den lettvinte måten ved å bruke en sammenligningstjeneste slik som bedriftsabonnement.no til å innhente de beste tilbudene som er tilgjengelige i ditt område.
Det er mye å velge mellom, så det kan være mye tid å spare når profesjonelle tar eg av den delen av jobben. Bruk av en sammenligningstjeneste har også andre fordeler. For eksempel er bredbåndsleverandørene kalr over at de ligger i direkte konkurranse med alle de andre leverandørene i området om å få deg som kunde, og har derfor insentiv for å gi det beste tilbudet de har tilgjengelig.
Bedriftsabonnement.no er en tjeneste som spesialiserer seg på det å finne relevante tilbud som passer behovene dine. For mange er resultatet spart tid og sparte penger når de bruker Bedriftsabonnement.no, og det er ingenting å tape på å bruke tjenesten ettersom den er helt gratis og uten forpliktelser.
Tjenesten er også lettvint å benytte seg av. Alt man trenger å gjøre som bruker er å fylle ut det enkle skjemaet. Innen kort tid vil du motta en oversikt over tilgjengelige tilbud i området ditt som passer behovene dine. Du kan selv fritt velge om du ønsker å benytte deg av et av de tilbudene du mottar.