vpn bedrift

VPN til Bedrift

Om VPN

Et VPN, eller virtuelt privat nettverk, er en tilkobling som sender trafikken fra enheten din til en server, gjennom en slags kryptert tunnell, før den går videre til andre steder på Internett. Dette gjør det vanskelig å spore deg eller overvåke aktiviteten din. VPN gjør det også vanskelig å hacke enheten din. Trafikken din kan sendes gjennom en server, eller flere servere for økt sikkerhet. 

I tillegg til ovenfor nevnte funksjoner så har VPN for bedrifter også en annen viktig funksjon. Det er nemlig VPN-teknologi som brukes av ansatte når de kobler seg til det interne nettverket til arbeidsplassen via Internett. Dette betyr at de ansatte hvor som helst kan få tilgang til interne programmer eller data uten at dette trenger å sendes over det åpne Internettet.  

Forskjellen mellom VPN for privatpersoner og bedrifter

VPN-tjenester for privatpersoner har mye til felles med VPN for bedrifter. Forskjellene ligger for det meste i hvordan de brukes. I begge tilfeller brukes en kryptert tilkobling til å koble seg til et nettverk.

En forskjell mellom VPN for bedrifter og VPN for privat bruk er at VPN for bedrifter ofte brukes for å koble seg til det interne nettverket til bedriften via internett. Kommersielle VPN-tjenester Brukes ofte av privatpersoner, men er også stadig mer populære for bruk av bedrifter. Kommersielle VPN tjenester som brukes av bedrifter vil gjerne ha funksjonaliteter som gjør det mulig å administrere flere brukere.      

vpn nettverk

Hvorfor VPN for Bedrift?

VPN ble i utgangspunktet brukt av større bedrifter som brukte teknologien til å blant annet gi anstte på reise sikker tilgang til det interne nettverket med interne dokumenter og programmer uten at dette trenger å lagres lokalt på en enhet. Når den ansatte kobler seg til bedriften sitt VPN vil du kunne bruke det interne nettverket på samme måte som du ville kunne gjøre om du fysisk satt på kontoret.

I dag har mange av grunnene for hvorfor folk bruker VPN frandret seg noe. Det er nå mye mer fokus på å beskytte brukeren mot hackere og andre lignende risikoer. I en tid der sensur blir stadig vanligere i deler av verden kan tilgang til usensurert informasjon være et viktig konkurransefortrinn.  

Det å unngå overvåkning er også stadig viktigere for bedrifter. Industriell spionasje har vist seg å være et reelt problem som i dagens teknologilandskap ofte foregår på tvers av landegrenser, og som ofte viser seg å støttes av statlige organer og/eller internettleverandører. 

Geoblokkering er også stadig vanligere. VPN-løsninger kan i mange tilfeller være et nyttig verktøty som gir brukeren muligheten til å omgå geoblokkering av innhold, programvare, tjenester eller lignende.

Tips: Få tilbud på bedriftsabonnement til mobil

Typer VPN for bedrifter

Remote Access VPN

Remote Access VPN er en type VPN-løsning som brukes til å koble en individuell bruker til et nettverk som finnes et annet sted, slik som for eksempel det interne nettverket til kontoret. En Remote Access VPN-løsning består i hovedsak av to komponenter. 

Den første er en server eller en programvare på en delt server, den andre delen er en VPN-klient som installeres på enheten til den ansatte. Når den ansatte ønsker å bruke nettverket på kontoret aktiverer han VPN-klienten, som oppretter en kryptert tilkobling til det interne nettverket.  

Mobilt VPN

Mobile VPN-løsninger ligner på Remote Access VPN, men er designet for bruk på mobile enheter, slik som for eksempel smarttelefoner, som brukes på både på mobilnettet og på WiFi-nettverk, og som kan bytte sømløst mellom disse uten at tilkoblingen brytes. 

Site-to-site VPN

En site-to-site VPN-løsning er designet slik at et internt nettverk kan deles mellom flere forskjellige geografiske steder, slik som for eksempel flere kontorer. Med en site-to-site VPN-løsning kan brukere på hvert av de individuelle kontorene bruke det interne nettverket uten at en VPN-klient trenger å installeres på hver av enhetene, men da vil brukeren kun ha muligheten til å logge seg på det interne nettverket mens de er på kontoret.

Kommersielle VPN-løsninger

Kommersielle VPN-løsninger er i hovedsak rettet mot individuelle brukere, men det finnes også versjoner av disse som er tilpasset behovene til bedrifter. Funksjonalitetene som inkluderes i disse inkluderer vanligvis ting som muligheten til å administrere større antall brukerenheter, samt å administrere visse typer innhold som ikke skal være tilgjengelig via tjenesten og å sette opp en dedikert IP-adresse

Ulemper med bruk av VPN for bedrift

En ulempe med å bruke VPN er at det for eksempel er mulig for uvedkommende som får tak i påloggingsinformasjonen å komme seg inn på bedriften sitt interne nettverk der de kan få tilgang til informasjon de ikke burde ha tilgang til. Et lokalt nettverk er lettere å sikre ettersom man vil trenge fysisk adgang for å få tilgang. 

En annen ulempe kan være at prosesser tar lengre tid dersom trafikken skal innom en ekstra server. Kvaliteten av VPN-leverandøren er alltid viktig når det gjelder hastigheten på tjenesten.    

I dag er det stadig vanligere for bedrifter å bruke skybaserte løsninger. Et problem noen bedrifter treffer på er kompatibiliteten mellom VPN-løsninger og sikkerhetsverktøyene til de skybaserte løsningene.

For bedrifter som bygger sin egen VPN Løsning internt kan en ulempe være at det er ressurskrevende å vedlikeholde et slikt system. Sikkerhetsløsningene må stadig oppgraderes for å holde seg i forkant av nye trusler. For å unngå overbelastning må kapasiteten til VPN-løsningen også oppgraderes når bruken øker. Dette fører i mange tilfeller til en stadig økende kostnad for bedriften. Dette er noe man slipper ved bruk av en kommersiell VPN-løsning.

Når man bruker VPN kan det være lett å glemme at det fortsatt er mange ting VPN ikke kan beskydde deg mot. Disse inkluderer malware, phishing, og problemer relatert til data som er lagret på enheten din. 

Fordeler med bruk av VPN for bedrift

Rett bruk av VPN kan hjelpe til med å forbedre sikkerheten for bedrifter. Samtidig kan VPN-løsninger også være billigere enn noen av de vanlige alternativene, slik som for eksempel å gi manuell tilgang til individuelle IP adresser eller å leie en linje fra internettleverandøren. 

I de tilfellene en mobiltelefon eller datamaskin brukes til å logge seg på et usikkert offentlig WiFi kan et VPN sikre innloggingsinformasjonendin, og all annen informasjon, slik som sensitiv intern bedriftsinformasjon, du sender over WiFi nettverket mot hackere. 

Bruk av VPN-tjenester eller VPN nettverk gjør det også umulig for Internettleverandøren din, eller andre, å følge med på hva du gjør på nettet eller få tilgang til informasjonen du sender eller mottar.    

En annen fordel med VPN er at du har muligheten til å få tilgang til innhold som er blokkert eller sensurert. Dette kan for eksempel gjelde informasjon som er geoblokkert for kommersielle grunner, eller politisk sensur av myndigheter. Samtidig holdes også den geografiske plasseringen din skjult når du bruker VPN. 

Slik velger du VPN

Slike ting som hvor mange servere VPN-løsningen har og hvor disse er plassert er viktig for de fleste VPN-brukere. For mange er det spesifikke land der det er viktig å kunne koble seg til servere for å for eksempel komme rundt geoblokkering. 

Andre ting som naturligvis er viktige er sikkerhetsprotokollene som brukes, prisen på tjenestene, og om en dedikert IP-adresse er tilgjengelig. Hvor god tjenesten er på å skifte mellom WiFi og mobilnett, og hvor kompatibel den er med forskjellige typer enheter er også viktig dersom tjenesten for eksempel skal brukes på et bredt utvalg av mobiltelefoner.

IMG_2161 (1)

«Vårt mål er å hjelpe deg og din bedrift med å finne riktig og kostnadsbesparende mobilabonnement»

Har du noen spørsmål?

Vi besvarer gjerne dine spørsmål dersom det er noe du lurer på. 

Følg oss

Kom i gang her! Tar maks 1 min

Spørsmål og svar

Bedriftsabonnement har vanligvis en del en del tilleggstjenester som man ikke finner i vanlige abonnement for privatpersoner. Disse er funksjoner som slik som for eksempel sentralbord og hovednummer, som gjør det mer lettvint for kunder å ringe til bedriften, og som gjør det mulig for bedriften å viderekoble samtalen til rette vedkommende.

Bedriftsabonnement gir bedriften et mer profesjonelt image når kunder ringer til bedriften. De gjør også livet enklere for de ansatte ettersom kommunikasjonen, både internt og eksternt, forenkles.

Noen av de viktige komponentene som inngårt i bedriftsabonnement, foruten selve telefonabonnementet er bedriftsnett-tjenestene som vanligvis blant annet inkluderer sentralbord, mobil app, bedriftskatalog, hovednummer, menyer, telefonkø-systemer, talemeldinger, svargrupper, alternative visningsnummer, rapportering og mer.

Når du bestemmer deg for et bedriftsabonnement bør du ta i betraktning bruksmønsteret til dine ansatte og hvor mye data hver av disse trenger å bruke. En annen viktig ting å vurdere er hvilke funksjonaliteter som inkluderes i bedriftsnettet, hvilke du eventuelt trenger, og hvor mye disse koster. En annen ting å tenke på er hvilke systemer du bruker internt til kalender og lignende dersom du har planer om å integrere dette med bedriftsnettet.

Mange bedriftsnett kan integreres med kalendere og andre funksjoner. For eksempel er det vanlig å synkronisere bedriftsnett med Microsoft Outlook slik at bedriftsnettet automatisk kan oppdateres med tanke på hvem som til enhver tid er lister som tilgjengelig i kalenderen sin.

Kom i gang her! Det tar maks 1 min

Før du går...

La oss ringe deg, slik at du får det beste tilbudet fra flere operatører!

Ved å sende skjemaet godtar du at Bedriftsabonnement skal kunne gi meg et personlig tilbud, og at leverandøren behandler mine persondata basert på mine valg