sjekk om du kan fa fiberbredbånd

Sjekk om du kan få fiberbredbånd

Det gamle kobbernettet som fra 1920 tallet har blitt brukt som telefonlinjer, og i senere tid til DSL-nettverket, er i dag i ferd med å bli faset ut. De gamle kobberkablene erstattes gradvis med nye og moderne fiberkabler som har kapasitet til å overføre data med lysets hastighet. Dette er en prosess som allerede har vært i gang i mange år, men det er fortsatt ikke alle steder i landet der fiberbredbånd er tilgjengelig.

Denne artikkelen gir informasjon om utbyggingen av fiberbredbånd i Norge, og hvilke ulike bredbåndleverandører som er tilgjengelige.  

Har du tilgang til fiber?

Fibermarkedet i Norge domineres for øyeblikket av fem store leverandører som leverer landsdekkende fiberbredbånd. Disse er Telia, Telenor, AltiBox, GlobalConnect, og NextGenTel. I tllegg finnes det et stort antall lokale og underleverandører forskjellige steder i landet. Disse underleverandørene bruker også den eksisterende infrastrukturen til de større selskapene, og bidrar til raskere lokal utbygging og større konkurranse i markedet.

I mange tilfeller hender det at de store landsdekkende leverandørene ikke kan tilby bredbånd i området ditt, men det kan fortsatt godt hende at bredbånd er tilgjengelig gjennom en av de lokale leverandørene i området ditt.

Ikke tilgjengelig enda? Vis interessen i nabolaget ditt

Bredbåndsleverandører er profittorienterte bedrifter, og det eer derfor naturlig at de prioriterer de områdene der det er størst interesse for tjenestene deres. Dersom det i nabolaget ditt finnes mange potensielle kunder som ønsker bredbånd fra en leverandør vil det fort bli mer interessant for bredbåndsleverandøren å bygge ut tjenestene sine i det området.

Du kan derfor i mange tilfeller gjøre nabolaget ditt til en prioritet for bredbåndsutbygging ved å dokumentere interessen for tjenestene i området ditt. Det går an å dokumentere interessen for bredbåndsleverandøren for eksempel ved hjelp av en underskriftskampanje.

Nasjonale og lokale leverandører av bredbånd

Det finnes et stort antall bredbåndsleverandører i Norge. Under finner du en liste av leverandører per i dag. Husk at dette er en liste som er i stadig forandring. For å alltid ha tilgang til det mest oppdaterte tilbudet der du bor

 1. Altifiber
 2. Modum Kabel TV
 3. Varanger Bynett
 4. Strøyma
 5. Verdal Kabel TV
 6. Sognenett
 7. Ren Røros Digital
 8. Istad Fiber
 9. Sodvin Fiber
 10. Kvinnherad Breiband
 11. Hammerfest Energi Bredbånd
 12. Vitnett
 13. H-nett Bredbånd
 14. Monsternett
 15. Trollfjord Bredbånd
 16. Via Bredbånd
 17. Rauma Energi Bredbånd
 18. Finnås Kraftlag Bredbånd
 19. Hålogaland Kraft Bredbånd
 20. Tinn energi Bredbånd
 21. Fitjar Kraftlag Breiband
 22. Vesterålskraft Bredbånd
 23. Notodden Energi Bredbånd
 24. BKK Breiband
 25. Lofotkraft Bredbånd
 26. Klepp Energi Bredbånd
 27. SuCom
 28. Årdalsnett
 29. Lysglimt
 30. Net2You
 31. Telefiber
 32. Senjanett
 33. Luostejok Kraftlag Fiber
 34. Scan-Net
 35. Bykle Breiband
 36. Hesbynett
 37. Starlink
 38. Nokab
 39. Kvamnet
 40. Hardangernett
 41. Sund Bredbånd
 42. Bruse
 43. NEAS Bredbånd
 44. Signal Bredbånd
 45. Jæren Kabelnett
 46. Sandefjord Bredbånd
 47. Alta Kraftlag Fiber
 48. Radiolink Telemark
 49. Allente Bredbånd
 50. GP Dataservice
 51. 3net
 52. Kragerø Bredbånd
 53. Numedal Fiber
 54. Midt IT
 55. InfraNord
 56. Haugaland Kraft Fiber
 57. Nordvest Fiber
 58. NKnett
 59. Tussa Bredbånd
 60. Tveco.net
 61. Svorka Bredbånd
 62. NTE Bredbånd
 63. Vev Romerike Bredbånd
 64. GlobalConnect
 65. Lyse Fiber
 66. Bitpro Bredbånd
 67. Bofiber
 68. Nettstar
 69. Tafjord Bredbånd
 70. OBOS OpenNet
 71. Enivest
 72. Bergen Fiber
 73. Viken Fiber
 74. Brdy
 75. Altibox Bredbånd
 76. NextGenTel Bredbånd
 77. Lynet Internett
 78. Eidsiva Bredbånd
 79. HomeNet
 80. Telenor Bredbånd
 81. Telia Bredbånd

Alternativer til fiber

I store deler av landet finnes det nå tilgang til fiberbredbånd, men det finnes fortsatt nabolag der utviklingen ikke har nådd enda og der fiber derfor fortsatt ikke er tilgjengelig. For de som befinner seg på slike steder er det greit å vite at det fortsatt finnes alternative muligheter for raskt internett.

WAN bredbånd

For de som har fiberlinjer i nærheten, men der man fortsatt ikke er nær nok til å ha muligheten til å koble seg til fibernettet finnes det noen ganger leverandører som leverer høyhastighets-bredbånd over et Wide Area Network, eller WAN-nettverk.

WAN-nettverk består av kraftige sendere som er kobket til fibernettet. Antennene videresender signalene fra fibernettet slik at sluttbrukeren kan nyte hastigheter som er nesten på linje med fiber. En ulempe med WAN nettverk er at datatraffikken er litt mindre stabil enn fiber, dette gjelder særlig når det er dårlig vær. 

Bredbånd over mobilnettet

Norge er i verdenstoppen når det gjelder utbygging av mobilnett. Både hastigheten og stabiliteten som leveres av den nyeste generasjonen av mobilnett er såpass god at mobilt internett nå er en seriøs konkurrent for fiberbredbånd. Mobilt bredbånd blir stadig billigere, og har den fordelen at det er mer fleksibelt. For eksempel kan du ta med deg det mobil bredbåndet ditt i bilen eller på hytta når du skal på tur. Mobilt internett passer særlig godt for brukere som ikke er avhengige av de lynraske hastighetene til fibernettet, og som kanskje ikke er storforbrukere av datatraffikk.

Satellittbredbånd

Satellittbredbånd har lenge vært et dyrt alternativ som kun har vært aktuelt for de som bor i strøk der det er umulig å få tilgang på andre typer bredbånd. Typiske eksempler på steder der satellittbredbånd er kanskje hytter som ligger i områder med dårlig mobildekning eller ombord i båter som ferdes på åpent hav utenfor rekkevidden til det landbaserte mobilnettet.

I det siste har dette begynt å forandre seg. Elon Musk sitt Starlink prosjekt er et prosjekt som er i ferd med å forandre markedet for satelittbasert internett. Starlink har vært tilgjengelig i deler av landet siden August 2022. Prisen på Starlink sine tjenester ligger foreløpig på rundt det dobbelte av en vanlig bredbåndstilkobling, men til gjengjeld slipper du å være i nærheten av en fiberlinje eller en antenne for å ha tilgang til høyhastighets internett. Hastighetene på Starlink sine tilkoblinger ligger foreløpig på maksimum 220 Mbps for nedlasting og opptil 25 Mbps for opplasting.

Noen må grave fiberkabel selv før de kan få fiberbredbånd

I de tilfellene der bredbåndsleverandøren ikke kan strekke kabel via luftstrekk må fiberkabelen graves ned. Dette er det tomtens eier som har ansvaret for å gjøre, og den jobben må ferdiggjøres før det er mulig for bredbåndsleverandøren å komme inn og installere fiber på eiendommen.

Vanligvis vil tomteeier ha to uker på seg til å gjøre ferdig gravearbeidet før datoen installasjonen skjer. Rør som skal graves ned, og instruksjoner for hvordan arbeidet skal utføres vil vanligvis mottas av tomteeieren rundt to uker før den fastsatte installasjonsdatoen.

Lett å sjekke hvilke typer fiberbredbånd du kan få

Det å sjekke hvilke fiberbredbåndsløsninger og andre bredbåndsløsninger som er tilgjengelige for deg kan gjøres på den tungvinte måten, ved å sjekke alle leverandørene selv, eller på den lettvinte måten ved å bruke en sammenligningstjeneste slik som bedriftsabonnement.no til å innhente de beste tilbudene som er tilgjengelige i ditt område.

Det er mye å velge mellom, så det kan være mye tid å spare når profesjonelle tar eg av den delen av jobben. Bruk av en sammenligningstjeneste har også andre fordeler. For eksempel er bredbåndsleverandørene kalr over at de ligger i direkte konkurranse med alle de andre leverandørene i området om å få deg som kunde, og har derfor insentiv for å gi det beste tilbudet de har tilgjengelig.

Bedriftsabonnement.no er en tjeneste som spesialiserer seg på det å finne relevante tilbud som passer behovene dine. For mange er resultatet spart tid og sparte penger når de bruker Bedriftsabonnement.no, og det er ingenting å tape på å bruke tjenesten ettersom den er helt gratis og uten forpliktelser.  

Tjenesten er også lettvint å benytte seg av. Alt man trenger å gjøre som bruker er å fylle ut det enkle skjemaet. Innen kort tid vil du motta en oversikt over tilgjengelige tilbud i området ditt som passer behovene dine. Du kan selv fritt velge om du ønsker å benytte deg av et av de tilbudene du mottar.

IMG_2161 (1)

«Vårt mål er å hjelpe deg og din bedrift med å finne riktig og kostnadsbesparende bredbåndsabonnement»

Har du noen spørsmål?

Vi besvarer gjerne dine spørsmål dersom det er noe du lurer på. 

Følg oss

Kom i gang her! Tar maks 1 min

Spørsmål og svar

Bedriftsabonnement har vanligvis en del en del tilleggstjenester som man ikke finner i vanlige abonnement for privatpersoner. Disse er funksjoner som slik som for eksempel sentralbord og hovednummer, som gjør det mer lettvint for kunder å ringe til bedriften, og som gjør det mulig for bedriften å viderekoble samtalen til rette vedkommende.

Bedriftsabonnement gir bedriften et mer profesjonelt image når kunder ringer til bedriften. De gjør også livet enklere for de ansatte ettersom kommunikasjonen, både internt og eksternt, forenkles.

Noen av de viktige komponentene som inngårt i bedriftsabonnement, foruten selve telefonabonnementet er bedriftsnett-tjenestene som vanligvis blant annet inkluderer sentralbord, mobil app, bedriftskatalog, hovednummer, menyer, telefonkø-systemer, talemeldinger, svargrupper, alternative visningsnummer, rapportering og mer.

Når du bestemmer deg for et bedriftsabonnement bør du ta i betraktning bruksmønsteret til dine ansatte og hvor mye data hver av disse trenger å bruke. En annen viktig ting å vurdere er hvilke funksjonaliteter som inkluderes i bedriftsnettet, hvilke du eventuelt trenger, og hvor mye disse koster. En annen ting å tenke på er hvilke systemer du bruker internt til kalender og lignende dersom du har planer om å integrere dette med bedriftsnettet.

Mange bedriftsnett kan integreres med kalendere og andre funksjoner. For eksempel er det vanlig å synkronisere bedriftsnett med Microsoft Outlook slik at bedriftsnettet automatisk kan oppdateres med tanke på hvem som til enhver tid er lister som tilgjengelig i kalenderen sin.

Kom i gang her! Det tar maks 1 min

Før du går...

La oss ringe deg, slik at du får det beste tilbudet fra flere operatører!

Ved å sende skjemaet godtar du at Bedriftsabonnement skal kunne gi meg et personlig tilbud, og at leverandøren behandler mine persondata basert på mine valg